AKQA Casa by Estúdio Penha, São Paulo – Brazil

March 13th, 2017 by Camra’s blog

AKQA Casa is a welcoming environment where art, science and imagination come together to encourage a collaborative approach to creating the future. A space that feels less like an office and more like a cultural hub for São Paulo’s evolving creative community. It includes a stunning garden, auditorium and gallery that will host a regular programme of events, lectures, talks and performances with artists, musicians, thinkers and makers. Boutique Brazilian architecture studio Estúdio Penha designed the AKQA Casa around the concept of a community-focused workplace with a homelike, open and inviting atmosphere.

The surrounding garden permeates the entire house. Large window frames on all levels create a strong relationship between the interior and the garden, filling the space with plenty of natural light. A plant-filled indoor patio adds a botanical feel to the inside. A green outdoor garden on the top mezzanine floor further connects the external and internal environments. A wooden seating area in the backyard with the option to project films and presentations can be used to host work meetings, social gatherings and events.

A patchwork of vintage iron gates and railings on the upper façade of the house form a brise-soleil filtering natural light and casting dynamic lace patterned shadows inside. The intricacy of this brise-soleil is a distinctive feature of the building. The concept of the open house to foster collaboration between the AKQA team, clients and São Paulo’s creative community also manifests in the long communal table and professional kitchen, bringing people together over specially prepared meals by local chefs.

Keeping the environment in mind, the house is equipped with sustainable systems including solar panels, rainwater storage for reuse and energy saving LED lighting to save power and minimise water consumption. To create a visual unity, natural materials like iron, leather, reclaimed or certified wood, stone, marble and fabrics with neutral shades were chosen.
AKQA Casa has been awarded the prestigious World Architecture Community Award in 2017.

Designed by Estúdio Penha in collaboration with AKQA’s Executive Creative Directors Hugo Veiga and Diego Machado and CEO of AKQA, Ajaz Ahmed.
Photography by Tuca Reinés







Wayra office by Quanto Arquitectura, Madrid
Wayra office by Quanto Arquitectura, Madrid
EB group showroom by plajer & franz studio, Berlin - Germany
Here, round, fluid forms mixed with high-quality materials and a restrained ...
Sbing Sa Office by Atelier Perrottet, Geneva - Switzerland
L'Atelier Perrottet, a young and innovative Geneva based interior design fir...
HERE offices by Design Transit, Bangalore - India
The reception to the floor has a living green wall backdrop with the company...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *