Red Bull Studios by Optimist Design, Berlin – Germany

January 6th, 2016 by Camra’s blog

Within the vast hall of a decommissioned power station, an intervention formed with a rhythmic undulation of copper striations formulates the structure’s conversion into a creativity powerhouse.


Dating to the 1920s, the glass-roofed building epitomizes Berlin’s industrial era which has been rendered obsolete thanks to technological advances. The structure’s character is maintained as a shell which encases LA-based Optimist Design’s gleaming intervention. Containing a music studio for creatives, a copper-clad mountainscape is wrapped with nearly one kilometre of metallic bands layered atop one another.


Representing both the copper infrastructure of the industrial era and the powerful energy radiated by Red Bull Studios, the strips hug the enclosure’s irregular curvature informed by individual studio space uses. Shaped by acoustics, the rooms accommodate world-class recording and mixing for an exceptional experience echelons above the hum-drum feeling in a home studio. A charcoal grey palette used throughout the interior contrasts the warm metal enclosure.


A grand staircase lets musicians scale the curvaceous exterior towards the mezzanine created atop the construct. A lounge with views into recording spaces awaits them, enticing onliookers to take snapshots and share the process and happenings behind the scenes. Optimist Design founder Tino Schaedler explains: ‘Ultimately, music is about creation, but at the same time it is also about communication and the experience involved in the process. The space is a platform to foster creativity, add spirit and make people feel comfortable.’

Design: Optimist Design


via Frameweb

Les Dada East hair and styling salon by Joshua Florquin, Paris - France
This environment is created by a three-layered birch plywood hexagonal ceili...
Bar Deco by CORE, Washington D.C.
CORE combined a stripped-down aesthetic – of exposed concrete, plaster, lath...
NAWA sculpture by Oskar Zieta, Wrocław - Poland
The sculpture’s shiny, eye-catching exterior attracts the passing visitor....
Thailand Creative + Design Center by Department of Architecture, Bangkok - Thail...
The new homebase of Thailand Creative + Design Center has been divided into ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *