Bridal Salon by Ryo Matsui Architects, Kumamoto – Japan

January 13th, 2015 by Camra’s blog

Tokyo office Ryo Matsui Architects designed the Bridal Salon to provide a wedding consultation area for Hotel Nikko Kumamoto, a wedding venue in Kumamoto Prefecture, a region on Japan’s south-west coast. The ivory-coloured walls lend a church-like appearance to the space, which has a reception desk at one end and a series of consultation booths to either side of the aisle. From one end of the space, the series of partial archways visually align to form an aisle. The tips of each curving wall taper off to rejoin the ceiling towards either side of the room.

“Because it is not a huge space, it was expected to become a space with monotonous depth,” said the studio, who hoped the arcing walls would imply this sense of greater depth. “It sets up a space appropriate for the prologue of the wedding,” added the team, whose past projects include a hair salon in the shape of a house and a comic book store with speech-bubble signage.

The floors are covered in silvery carpet that matches the upholstery of the furniture. A strip of darker grey carpet runs down the centre of the space to subtly emphasise the aisle. The walls form a series of partially enclosed booths on either side of this aisle, where potential clients can discuss wedding arrangements around chunky wooden tables with tapered legs. The consultation space is completed by a private meeting room and a display area for bridal gowns beside the reception desk, which is covered in a zig-zagging pattern formed from pieces of inlaid wood.

Photography is by Masato Kawano / Nacasa & Partners

Dior Homme Mall of the Emirates, Dubai
Dior Homme Mall of the Emirates, Dubai.
Jimenez Arquitectos office, Santiago - Chile
Jimenez Arquitectos office, Santiago - Chile
Kitchen Accessories Limited showroom by Storebest, Dublin - Ireland
The main challenge for Storebest was to create a look that communicated cont...
VMS Investment Group Headquarters by Aedas Interiors, Hong Kong
A strong hospitality element was created by positioning their café in the mo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *